Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 στην κατάμεστη αίθουσα της Τ. Ο. Πειραιά πραγματοποιήθηκε ομιλία ιστορικού περιεχομένου από τον Συναγωνιστή και Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής Περικλή Μουλιανάκη. Ο Συναγωνιστής επεσήμανε πως η Χρυσή Αυγή τιμά κάθε χρόνο με συνέπεια τη μνήμη των τελευταίων υπερασπιστών της Βασιλεύουσας. 


Περιέγραψε συνοπτικά τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως, αναφέροντας πως μετά την πτώση της Πόλης οι Οθωμανοί επιδόθηκαν σε σφαγές και λεηλασίες μέχρι που δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Οι επιπτώσεις της αλώσεως σημάδεψαν τόσο πολύ την ψυχή των Ελλήνων ώστε δημιουργήθηκαν διάφορες δεισιδαιμονίες, όπως η γνωστή «Τρίτη και 13» που έχει προέλευση την ημέρα της αλώσεως (Τρίτη) και το άθροισμα της χρονολογίας (1+4+5+3).
Ο Συναγωνιστής Περικλής Μουλιανάκης παρατήρησε πως η άλωση ήταν αναπόφευκτη, κυρίως για τρεις λόγους. Πρώτον, είχαν απομείνει ελάχιστα εδάφη στην πάλαι ποτέ κραταιά αυτοκρατορία ενώ η υπερδύναμη των Οθωμανών εξαπλώνονταν ολοένα και περισσότερο, δεύτερον είχαν προηγηθεί και άλλες καταστροφικές λεηλασίες από τους Άραβες και τους Σταυροφόρους ,και τρίτον οι σύμμαχοι αντί να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις του Αυτοκράτορα για βοήθεια, αδιαφόρησαν. Ο Συναγωνιστής υπογράμμισε πως ως επιπλέον αίτια της αλώσεως μπορούμε να αναφέρουμε  την μεγάλη διαφορά δυνάμεων, καθώς μια επιδημία είχε εξοντώσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που μπορούσε να φέρει οπλισμό, την ηθική πτώση της άρχουσας τάξης, και τις θρησκευτικές έριδες που δίχασαν τη Δύση, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την Βασιλεύουσα. 
Οι συνέπειες ήταν τραγικές για τον Ελληνισμό, καθώς όχι μόνο χάθηκε το Βυζάντιο, αλλά οι Οθωμανοί κατάφεραν να εδραιώσουν την παρουσία τους στο Αιγαίο, έναν στόχο που επεδίωκαν από το 1071 και την Μάχη του Ματζικέρτ. Μέχρι σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες της αλώσεως. Παράλληλα οι τελευταίες στιγμές της Κωνσταντινουπόλεως έχουν ομοιότητες με την εποχή μας, με ελάχιστο παράδειγμα την ρητορική που χρησιμοποιούσαν τότε εκείνοι που ήθελαν να αποφύγουν τον πόλεμο ακόμη και με κόστος την παράδοση της πατρίδας, και την τραγική επανάληψη της ιστορίας σήμερα.
Τέλος, ο Συναγωνιστής Περικλής Μουλιανάκης τόνισε πως έχουμε το ηθικό χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα για να διαφυλάξουμε την πατρίδα μας από κάθε απειλή. Κλείνοντας, ανέφερε τα λόγια του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου όταν ο Μωάμεθ Β’ Πορθητής προσπάθησε να τον εξαγοράσει για να παραδώσει την Πόλη: «το να σου παραδώσω την πόλη, δεν είναι δικαίωμα δικό μου ούτε κανενός άλλου. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να μην λυπηθούμε τη ζωή μας και να πέσουμε αμυνόμενοι για την πατρίδα».

Ακολούθησε διάλογος με ενδιαφέρουσες απόψεις από τους παρευρισκομένους, ενώ η ομιλία έκλεισε ως είθισται με άπαντες σε στάση προσοχής ψάλλοντας τον Εθνικό μας Ύμνο και τον Ύμνο του Κινήματος.