Νικόλαος Κούζηλος: Γιατί η Γεωοικονομία δεν τους επιτρέπει καν να εκστομίσουν την λέξη GRexit (Μέρος Δεύτερο)

Κίνα: Η νέα υπερδύναμη, ο κινέζικος δράκος έχει επενδύσει στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι η πύλη εισόδου των κινέζικων προϊόντων, μέσω των ελληνικών λιμανιών και εκμεταλλευόμενοι το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο-αεροδρόμια μεταφέρει τα κινέζικα προϊόντα στην καρδιά της Ευρώπης , γρήγορα και με μειωμένο κόστος. Η κινέζικη στρατηγική επενδύσεων και προωθήσεις των προϊόντων τότε έχει στηριχτεί στο λιμάνι του Πειραιά.

 ΗΠΑ-Ε.Ε. προσπαθούν να συνεργαστούν ώστε να περιορίσουν την κινέζικη επέλαση στην Ευρώπη. Η κινέζικη επιθετική επενδυτική πολιτική στην ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει αντηχήσει τον γερμανικό ηγεμονισμό. Οι Κινέζοι έχουν εξαγοράσει ευρωπαϊκούς κολοσσούς (όπως την Pirelli – Peugeot - Citroen-Volvo - Pizza Express –Aquascucun - Jonyrukies κτλ). Το θέμα των κινέζικων επενδύσεων αποκτά γεωπολιτική διάσταση, ο κινέζικος επιχειρηματικός «δράκος» έχει αλωθεί σαν χταπόδι επεκτείνοντας των παγκόσμια επιρροή του. Το κινέζικο χρήμα λειτουργεί ως «Δούρειος Ίππος» για την Ευρώπη που δεν μπορεί να αντιδράσει λόγω της γερμανικής πολιτικής λιτότητας.

Από την άλλη ούτως ΗΠΑ-Ε.Ε. θέλουν γεωπολιτική σταθερότητα, θέλουν την «φθηνή» Κίνα, θέλουν το κινέζικο ζεστό χρήμα, μια σύγκρουση με την Κίνα μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια αστάθεια. Η Κίνα για να «υπάρχει» χρειάζεται να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (άνω του 4%), γι’ αυτό οι Κινέζοι χρειάζονται την Ελλάδα. Τότε δίνει το «πάτημα» στην Ευρώπη, με ΗΠΑ-Ε.Ε. να κάνουν τα στραβά μάτια.

Η γεωπολιτική σκακιέρα έχει ως επίκεντρο και πάλι την Ελλάδα. ΗΠΑ-Ε.Ε.-Κίνα-Ρωσία η κάθε χώρα ξεχωριστά παίζει το παιχνίδι της σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα. Το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Πρέπει να υπάρξει σαφής εξωτερική πολιτική, πρέπει να επιλέξουμε εκ νέου τους συμμάχους μας, να οριστεί το νέο δόγμα μας.

Νικόλαος Κούζηλος
Βουλευτής Α' Πειραιά
Πολιτικός Κρατούμενος


Διαβάστε επίσης το πρώτο μέρος: Νικόλαος Κούζηλος: Γιατί η Γεωοικονομία δεν τους επιτρέπει καν να εκστομίσουν την λέξη GRexit