Τ.Ο. Πειραιώς: “Η Αφύπνιση του Μαρμαρωμένου Βασιλιά”Σ.ΔΕΒΕΛΕΚΟΣ

Την Παρασκευή 27 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε στα γεμάτα από πλήθος Εθνικιστών, γραφεία της Τ.Ο. Πειραιά, ομιλία, από το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Συναγωνιστή Σωτήρη Δεβελέκο, με τίτλο: ''Η Αφύπνιση του Μαρμαρωμένου Βασιλιά''.

 Ο Συναγωνιστής κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανέλυσε εκτενώς όλα τα γεγονότα τα οποία προηγήθηκαν, για να φτάσει στην αποφράδα εκείνη ημέρα της 29ης Μαΐου του 1453 όταν δόθηκε η ύστατη μάχη από τον Βασιλέα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τους τελευταίους υπερασπιστές της Πόλης με σκοπό την αποτροπή της Αλώσεώς της από τα στρατεύματα του Μωάμεθ του Β', περιγράφοντας στους παρευρισκόμενους τις τελευταίες στιγμές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με ιδιαίτερη γλαφυρότητα.
 Ο ομιλητής, συνεχίζοντας, ανέφερε όχι μόνο τα ιστορικά γεγονότα για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης που αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα δράματα στην σκηνή της ιστορίας, αλλά και τους θρύλους που συνόδεψαν έκτοτε και μέχρι τις ημέρες μας τους πόθους και τα όνειρα του Ελληνισμού για την στιγμή της επιστροφής μας εκεί...

 Μετά το πέρας της ομιλίας, ακολούθησε εκτενής διάλογος μεταξύ των παρευρισκόμενων και στην συνέχεια, ως είθισται, όλοι σε στάση προσοχής απαγγείλαμε τον Εθνικό μας Ύμνο και τον Ύμνο του Κινήματος.