Ομιλία με θέμα το "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου

Σήμερα το θέμα μας είναι η 28η Οκτωβρίου, η επέτειος του "ΌΧΙ". Όπως όλοι γνωρίζεται τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940 η τότε Ιταλική κυβέρνηση απέστειλε τελεσίγραφο, δια του Ιταλού πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι ο οποίος και το απέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του Ιταλικού στρατού στην Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Βασιλείου της Ελλάδος (όπως λιμένες, αεροδρόμια κτλ) για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.
Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Ιωάννης Μεταξάς έστρεψε το βλέμμα του στον Ιταλό πρέσβη και του απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα), την ιστορική φράση "ολόρ οε λα γκερ" δηλαδή "λοιπόν αυτό σημαίνει πόλεμο" εκδηλώνοντας έτσι την αρνητική θέση των Ιταλικών αιτημάτων. Ο ίδιος ο Γκράτσι, ο Ιταλός πρέσβης, στα απομνημονεύματά του που εξέδωσε το 1945 περιγράφει την σκηνή: "Έχω εντολή κ. Πρωθυπουργέ να σας κάνω μια ανακοίνωση και του έδωσα το έγγραφο Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε αυτό σημαίνει πόλεμο. Του απάντησα ότι αυτό θα μπορέσει να αποφευχθεί. Μου απάντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος... ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε ΟΧΙ. Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό προς τον γέροντα αυτόν που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως.
Έτσι λοιπόν είπε το ΟΧΙ ο Μεταξάς στους Ιταλούς και δύο ώρες μετά ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος με την εισβολή των Ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο όπου εκεί ο Ελληνικός στρατός και γενικότερα ο Ελληνικός λαός, είπε το ΟΧΙ κι αυτός με την σειρά του στους Ιταλούς που τους οδήγησε σε μια ταπεινωτική ήττα. Ο Ελληνικός λαός τότε θυσιάστηκε για την πατρίδα του, μια πατρίδα και ένα καθεστώς που πρόσφερε προστασία και σιγουριά στον Έλληνα εργάτη. Μια πατρίδα κι ένα καθεστώς που προστάτευε την Ελληνίδα μητέρα και της έδινε χρόνο να μεγαλώσει τα παιδιά της, που της έδινε κίνητρα να κάνει παιδιά. Μια πατρίδα κι ένα καθεστώς που προστάτεψε τον Έλληνα αγρότη, προώθησε τα Ελληνικά προϊόντα, ανέπτυξε την Ελληνική βιομηχανία, οργάνωσε την νεολαία. Για όλα αυτά πολέμησε ο Ελληνικός λαός, για την πατρίδα και το καθεστώς που προστάτευε τον ΈΛΛΗΝΑ. Όλα αυτά ίσχυαν στο καθεστώς του "φασίστα" Μεταξά που είπε το ΟΧΙ.
Και τώρα στο σήμερα, από που να αρχίσουμε; Από τον Έλληνα εργάτη; Από την Ελληνίδα μητέρα που το παιδί της το μεγαλώνει κάποια άγνωστη σε ένα παιδικό σταθμό από το πρωί μέχρι το βράδυ; Από την Ελληνίδα που θέλει να κάνει παιδιά αλλά δεν έχει χρόνο λόγω καριέρας; Από τον Έλληνα αγρότη που είναι είδος προς εξαφάνιση; Από τα Ελληνικά προϊόντα που δεν υπάρχουν πια όπως και οι Ελληνικές βιομηχανίες; Από την νεολαία; Όσο για το τελευταίο ρωτήστε την τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου και θα καταλάβετε πολλά από τις απαντήσεις. Όλα αυτά όμως δεν είναι καθόλου τυχαία. Είναι δημιούργημα των θρασύδειλων πολιτικών που εγκλώβισαν τον Ελληνικό λαό με τα παραμύθια των ακροαριστερών μέχρι τα παραμύθια των ακροδεξιών για να μην αντιδρά καθόλου. Γι' αυτό κι εμείς πρέπει να αφυπνίσουμε τον Ελληνικό λαό, να τον βοηθήσουμε να αντιδράσει αρχίζοντας ο καθένας από το σπίτι του, το δικό του κύκλο, την γειτονιά του, έτσι ώστε η Ελληνική Ψυχή να ξαναπεί ένα ακόμα ιστορικό ΟΧΙ.